De rechtsgeldigheid van WhatsApp berichten

Met moderne communicatie technologie komt ook de vraag: Hoe staat het met mijn rechtsgeldigheid van de gebruikte communicatie middelen? Mag bijvoorbeeld een WhatsApp bericht als bewijsstuk worden aangedragen tijdens een dispuut?

In het blogartikel ‘Rechtsgeldigheid van een verborgen geluidsopname’ wordt er verwezen naar artikel 139a lid 1 van het wetboek van Strafrecht en ook naar artikel 152 van Wetboek van Rechtsvordering. Hierin wordt bepaald dat het inderdaad als bewijsvoering kan worden gebruikt in de rechtbank. De kanttekening die gemaakt wordt is dat het wél door de rechter beoordeeld moet worden in hoeverre de privacy van de tegenpartij aangetast wordt met openbaar maken van de opname.

Een ander onderdeel van deze casus is dat er een onderscheid gemaakt zal moeten worden tussen overeenkomsten/verklaringen waarvoor papier gebruikt is en welke waarvoor dat niet het geval is. Denk daarbij aan een overeenkomst zoals het kopen van een huis, waarbij er veel dossiervorming plaats heeft gevonden. In het geval van een ingebrekestelling die via een WhatsApp verstuurd wordt, is er alleen het elektronisch bericht zelf. De inzet van WhatsApp kan dan ter discussie kunnen worden gesteld. Een eenvoudige oplossing is op altijd eerst de ingebrekestelling op briefpapier te versturen en pas daarna de elektronische versie om de eerder verstuurde brief kracht bij te zetten. De communicatie is dan 100% rechtsgeldig.

Tip: U kunt in uw Algemene Voorwaarden het gebruik van WhatsApp laten opnemen, zodat er geen discussie meer zal bestaan in de toekomst over de rechtsgeldigheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van WhatsApp?

Een voordeel wanneer u een WhatsApp bericht verstuurd is dat u kunt zien wanneer een bericht is verzonden en gelezen. Dit is bij e-mail niet altijd het geval: U kunt de lees- en/of ontvangstbevestiging optie aanzetten, maar aangezien de ontvanger van de email toestemming moet geven om een automatisch bericht terug te sturen is er geen garantie dat de betreffende bevestiging ook daadwerkelijk retour komt. Mocht het wél werken, dan is de email gewoon rechtsgeldig.

Tip: Maak gebruik van de desktopversie van WhatsApp zodat u uw mobiele telefoon als desktop kunt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld MS Word om uw brief te kopiëren in het bericht. U kunt ook makkelijk een document of foto toevoegen.

Nog een voordeel van WhatsApp is het gemak en de snelheid. Omdat u kunt zien of het bericht gelezen is, kunt u op een praktische wijze follow up doen. Denk bijvoorbeeld aan een telefoontje. Mensen zijn ook vaak geneigd om sneller te reageren, vanwege het praktische aspect.

Het nadeel is dat als je een heel verhaal op een berichtje wil zetten, dat ook niet echt handig werkt en worden fouten makkelijk gemaakt.

Tip: Een WhatsApp kan nogal onpersoonlijk overkomen bij een zware brief. Gebruik WhatsApp alleen als het niet anders kan. Heeft u een brief, e-mail en sms al gebruikt zonder resultaat? Dan is WhatsApp een uitkomst mits de ontvanger hier ook gebruik van maakt.

Conclusie

Het gebruikt van WhatsApp is vrijwel altijd rechtsgeldig, alleen is het niet zo ‘solide’ en nogal onpraktisch wanneer er veel informatie in moet. WhatsApp is gemakkelijk, maar heeft een ietwat onpersoonlijk karakter. Dus handig als het een zakenrelatie betreft, maar niet ideaal voor een betere kennis. Het is erg geschikt als herinneringstool.