Wat is een betalingsregeling?

Bij een betalingsregeling worden er concrete afspraken gemaakt over wanneer een schuld is afgelost en het aantal deelbetalingen en termijnen waarin dat gebeurd. In dit geval is er sprake van een ‘Minnelijke Schuldregeling’ tussen de schuldenaar en de schuldeiser(s). Een betalingsregeling kan zowel door de schuldenaar als de schuldeiser worden voorgesteld, maar de tegenpartij hoeft hier niet mee akkoord te gaan.

Hoogte van de termijnbetalingen

De hoogte van de termijnbetalingen kan verschillen, dit ligt namelijk aan de financiële ruimte die een schuldenaar heeft. U moet wel rekening houden met het beslagvrije voet. Dit betekend dat er voldoende financiële middelen overblijven voor de schuldenaar nadat het termijnbedrag is betaald. Dit bedrag ligt iets onder de bijstandsnorm. Er zijn vaste formules voor het berekenen van de hoogte van een termijnbedrag, en via de volgende links krijgt u daar meer inzicht in.

Zelf actie ondernemen

Het is altijd raadzaam om als schuldenaar zelf een betalingsregeling te treffen met uw schuldeiser(s), omdat de financiële problemen hiermee minder gauw oplopen. U toont hiermee een bereidheid om tot een oplossing te komen. In dit proces moet u onder andere de volgende gegevens overhandigen.

  • Kopie laatste salarisstrook/uitkeringsspecificatie
  • Kopie bankafschrift afgelopen 6 weken
  • Overzicht overige inkomsten en uitgaven

Lenen bij een kredietbank

Het is ook mogelijk om geld te lenen bij een kredietbank, waaronder de Gemeentelijke Kredietbank. Alle schuldeisers kunnen dan in 1- keer worden afbetaald. Deze “Sociale Lening” wordt dan in termijnen binnen een bepaalde periode, met rente, terugbetaald aan de kredietbank.

Geen betalingsregeling mogelijk?

Soms is een betalingsregeling niet mogelijk. Dit komt voor als 1- of meer schuldeisers niet akkoord gaan met de betalingsvoorstel die een schuldenaar heeft aangeboden. In dit soort gevallen kan de schuldenaar een beroep doen op wettelijke schuldsanering. Binnen het traject van de “Wet Schuldhulpverlening Natuurlijke Personen” wordt van de schuldenaar verwacht binnen een periode van drie jaar zoveel mogelijk van de openstaande schuld te hebben afbetaald. Hierna is de schuldenaar vrij van de financiële schuld. In de volgende link kunt u meer informatie vinden hierover.

Juridisch Incassobureau

Bent u benaderd door een juridisch incassobureau die namens een schuldeiser handelt, dan is het altijd verstandig om in overleg te treden. Omdat een schuldeiser zijn geld terug wil krijgen zal er geluisterd worden naar elk aannemelijk aanbod die de schuldenaar op tafel legt, en is de kans op een betalingsregeling realistisch. In de volgende voorbeeld link kunt u terug vinden welke gegeven u zal moeten overleggen aan een juridisch incassobureau. 

Conclusie

Het kan voorkomen dat u buiten uw schuld om in de financiële problemen bent geraakt door een scheiding of door zaken waar u weinig tot niets aan kon doen. Waar u wel enige controle over heeft is de proactieve manier hoe u ermee omgaat. Neem de eerste stappen tot financiële vrijheid door zelf te handelen, en een betalingsregeling kan tot de mogelijkheden behoren.