Ondernemen in crisistijd

Het jaar 2020 is heel anders begonnen dan we dachten. Qua gezondheid en economie is er veel om ons zorgen over te maken. Als we het nieuws mogen geloven, dan zal dat ook nog wel even duren. Toch zijn er zelfs in deze tijd economische tips die u als ondernemer kunnen helpen om uw bedrijf in deze tijd financieel boven water te houden.

Extra hulp van het kabinet en uw bank

De banken zullen u als ondernemer extra advies en hulp bieden. Zij willen immers ook niet dat uw bedrijf failliet gaat, dat kost hun veel geld. Neem tijdig contact op met uw bank en maak uw plannen bespreekbaar. Hoe sneller u handelt, des te meer financiële ruimte er mogelijk in zit voor u als ondernemer. Ook het Kabinet biedt u als ondernemer extra en uitgebreidere mogelijkheden aan sinds de aanvang van het Covid-19 virus. De BMKB-C & BL regelingen zijn hier een voorbeeld van.

Commerciële mogelijkheden zien en vinden.

Veel bedrijven hebben een mooie webshop en koeriersdiensten. Met dit soort verkoop mogelijkheden kunnen zeker een aantal bedrijven hun waren en producten nog aan de man brengen. Wellicht is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden die je als ondernemer wel heb met betrekking tot online verkoop. Soms is verkoop via social media, zoals Facebook, een ideale tijdelijk oplossing. Bedrijven die hun fysieke producten via een webshop kunnen verkopen hebben een koeriersdienst of een postkantoor als bezorg mogelijkheid, maar bedrijven die een dienst leveren moeten andere wegen zien te vinden om tot een verkoop over te gaan. Hun producten kunnen immers niet letterlijk met de post mee. Hier enkele suggesties die u tijdens het nadenken zouden kunnen helpen:

  • Een schoonmaakbedrijf zal zijn diensten moeilijker kunnen uitvoeren, maar wellicht wel met extra beschermende kleding en producten. Ook zouden zij hun schoonmaak producten via een webshop kunnen promoten en verkopen, zodat de afnemers zelf het werk kunnen doen in deze tijden.
  • Leerkrachten zouden hun vakkennis via online lessen kunnen “verkopen” aan de leergierigen die tegen betaling dan kunnen inloggen.
  • Voor veel digitale producten, zoals webdesign, hoeven de ondernemers niet de deur uit. Zij kunnen hun doelgroepen online benaderen om tot verkoop over te gaan.

Zelfontwikkeling

In deze tijd waarin iedereen een “pas op de plaats” moet maken zouden werkgevers en werknemers meer aan zelfontwikkeling kunnen doen. Biedt uzelf en uw werknemers de mogelijkheid aan om cursussen en opleidingen te volgen om hun product & vakkennis op peil te houden en te verbreden. Hiermee houd u uzelf en uw personeel positief bezig met wat uw onderneming doet en uitstraalt. Veel onderwijs instellingen bieden hun lesmateriaal online aan doormiddel van cursussen en opleidingen. Ideaal in deze tijd!

Faillissementen

Op dit moment zijn het totale aantal faillissementen die voort zullen komen uit deze Covid-19 crisis nog onbekend, en zal het zeker nog wel maanden duren voordat deze cijfers bekend zullen zijn bij de Kamer van Koophandel en het kabinet. Wel zijn het aantal faillissementen in 2020 al iets verhoogd ten opzichte van voorgaande jaren, maar deze bedrijven stonden er vaak al financieel moeilijk voor en konden ze deze crisis niet meer overbruggen met additionele hulp. In de Horeca sector zie je dit al gebeuren in verschillende steden.Het is goed om nu uw financiële bedrijfsvoering “onder de loep” te nemen en met uw boekhouder en bank bespreekbaar te maken wat uw korte termijn plannen zijn. Dit kan eventueel voorkomen dat u later onderdeel bent van deze faillissementscijfers.

Conclusie

Probeer mogelijkheden in uw directe netwerk om te kunnen blijven ondernemen. Neem uw bedrijfsplan, boekhouding en gehele bedrijfsvoering onder de loep. Benader uw bank en andere geld verstrekkers, maar ook uw boekhouder. Maak dingen bespreekbaar met uw crediteuren en debiteuren, openheid geeft vaak ruimte. Crediteuren zullen met uw openheid eerder geneigd zijn om u de financiële ruimte te geven die u graag wilt, en de debiteuren zullen met uw handreiking sneller tot een oplossing willen komen.

Relevante websites