Hoe om te gaan met dubieuze incassobureaus?

Een dubieus incassobureau is een incassobureau die de consument onder hoge druk zet en angst inboezemt door een intimiderend gedrag. Zodra de consument een weerwoord geeft, wordt er vervolgens vaak niet op gereageerd. De Nederlandse wetgeving wordt met regelmaat met voeten getreden.

Wat zijn de gevolgen?

Door dubieuze incassobureaus komt de debiteur vaak alleen nog maar dieper in de schulden, terwijl de Nederlandse wetgeving dit in de kern nooit bedoeld heeft. Helaas is het zo dat omdat de mogelijke verdiensten aanlokkelijk zijn, er verkeerde incassopraktijken aan over gehouden kunnen worden. 

Een ander groot probleem dat zich al langere tijd heeft aangediend zijn de onterechte rekeningen. Als verweer wordt er vaak als reden gegeven dat de kosten van kantoor automatisering de hoge rekeningen rechtvaardigen. Ook in dit soort gevallen geeft een dubieus incassobureau vaak geen adequate reactie als de consument er om vraagt.

Doel van een integer incassobureau

Het doel van een integer (Juridisch) incassobureau is om de openstaande schulden die een debiteur heeft zo snel mogelijk betaald te krijgen aan de crediteur. Dit is ook de wettelijke insteek van de regering. Zorg dat u als crediteur altijd met een integer (Juridisch) incassobureau in zee gaat. Dit beschermt uw eigen bedrijf tegen reputatieschade en vermijdt bij uw debiteuren onnodige misère. 

Consumentenbond en het NVI

Voor klachten over dubieuze incassobureaus en hun handelspraktijken kan men terecht bij de Consumentenbond en het NVI. Het gaan dan vaak om intimiderend gedrag, bedreigingen en extreem hoge incassokosten. Het NVI vecht al geruime tijd voor een harder aanpak van dubieuze incassobureaus en strengere wetgeving voor deze markt. Televisieprogramma’s, zoals Radar, kunnen benadeelden ook van hulp voorzien door landelijk bekendheid te geven van de problemen.

Nog even het volgende over beslaglegging

Houd er rekening mee dat een incassobureau geen beslaglegging mag doen op uw eigendommen, dat mag alleen een gerechtsdeurwaarder doen nadat er een gerechtelijke uitspraak is geweest. Let ook op voor niet-bestaande rekeningen. Men wordt gebeld door dubieuze incassobureaus of bedrijven omtrent een dienst of product die zogenaamd  gekocht was, maar nooit afgerekend. Betaal nooit, maar meld het zeker wel! Dit kan bij de Consumentenbond en het NVI.

Conclusie

Dubieuze incassobureaus bedienen zich van twijfelachtige handelingen die niet wettelijk zijn toegestaan, maar via de Consumentenbond en het NVI kan een iedereen melding maken van alle malprestaties die binnen de incassobranche plaatsvinden. Ook televisieprogramma’s kunnen hulp bieden.