Schuld incasso: Makkelijker kunnen we het niet altijd maken, maar wél leuker

, , ,

Schuld incasso: Makkelijker kunnen we het niet altijd maken, maar wél leuker

Incassobureaus, deurwaarders en juridische processen, zowel de schuldenaar als de schuldeiser hebben hiermee te maken. Financiële stress en druk geven beide partijen soms het gevoel dat ze geen kant meer op kunnen. Dit is vaak meer de resultante van persoonlijke interactie, dan dat het aan proces complexiteit ligt.

Schuldenaren ervaren de stress omdat ze vaak geen uitweg meer zien om hun financiële problemen op te lossen. Schuldeisers voelen de frustratie, omdat ze ten einde raad zijn vanwege cashflow problemen.

Koud bekeken heeft de schuldeiser het recht om de schuldenaar op zijn betalingsplicht te wijzen en hem of haar te verwittigen van de consequenties van financiële ingebrekestelling. Ondanks dat het verstandiger is om als schuldeiser een bedrijf in de hand te nemen die de expertise in huis heeft om namens uw vorderingen bij de schuldenaren op te eisen, moet u zich wel afvragen wie dat doet en op wat voor manier. In onze ‘internet age’ is een reputatie namelijk snel beschadigd.

Grote incasso-organisaties kunnen grote portfolio’s afhandelen, maar lopen het risico om die ‘bulk’ verwerking aanpak óók in hun klantencontact strategie mee te nemen. Met andere woorden: je wordt een nummer. Dit schept een afstand tussen de twee partijen voor wie er juist bemiddeld zou moeten worden om een correcte afwikkeling van de schuld de bewerkstelligen.

Een goed incassobureau zou dieper en breder moeten gaan dan alleen kennis en expertise. Een puur zakelijke benadering op dit gebied is een klassieke vorm van korte termijn denken. Met welk gevoel blijven de schuldeiser en schuldenaar achter? Bij blijvende frustratie en ergernis houden alle zakelijke interacties tussen beide partijen na de afhandeling van de schulden direct op. Dit is een zakelijk verlies voor beide partijen. Maar wat als er door een goede bemiddeling de relatie tussen beide partijen voldoende instant wordt gehouden zodat ook in de toekomst een zakelijke relatie kan blijven bestaan?

Het zou de wereld goed doen om voor de laatste optie te kiezen. Het in stand houden van de relatie tussen de beide partijen heeft een positieve invloed op de maatschappij als geheel. De zogenaamde ‘gunfactor’ wordt daarbij een actief resolutie middel in een dispuut. Je het incasso proces namelijk niet altijd eenvoudiger maken, maar je kunt het zeker leuker maken als je elkaar het licht in de ogen gunt.